Detergentul praf este folosit de marea majoritatea pentru spalarea rufelor la mașina de spalat. De ceva timp insa, foarte multe persoane au inceput sa se indrepte spre detergentul lichid. Pina la urma ce detergent e mai bine sa folosești la mașina de spalat rufe? Care curața mai bine hainele? Care e mai economic? O sa raspundem la aceste intrebari mai jos, facind o comparație intre detergentul lichid și cel praf.
Detergentul praf – pro si contra
Pro
Detergentii praf de rufe au o eficiența mai buna la hainele de culoare alba si rufele mari (cearceafuri, prosoape,etc.), cu conditia sa se dizolve complet. Explicatia: anumiti inalbitori si surfactanti prezinta o putere de curatare mai mare sub forma de pudra.
Contra
Dezavantajul principal il reprezinta riscul de reactii respiratorii la persoanele care lucreaza cu ele in mod direct: se creeaza un praf fin alergenic la manipularea lor, ce ramane suspendat in aer pentru o anumita perioada de timp, existand riscul sa fie inhalat in caile respiratorii.
Problema majora a detergentului pudra este ca in unele cazuri nu se dizolva cum trebuie (daca se folosește prea mult detergent sau se spala la temperaturi de 20-30 de grade), ceea ce se poate intampla des. Pe langa reziduurile ce raman pe sertarul de dozare si in interiorul masinii de spalat (risc de aparitie a mucegaiului si a mirosului neplacut), scade puterea de curatare a masinii de spalat. Reziduurile ramase pe rufe, la contactul cu pielea, pot sa determine reactii alergice.
Detergentul lichid – pro si contra
Pro
Detergentul de rufe lichid este mai eficient la spalarea rufelor colorate. In plus, se dizolva si actioneaza repede in apa calduta sau chiar rece, ceea ce asigura pastrarea culorilor.
Nu lasa reziduuri pe haine, avand o actiune mai delicata asupra tesaturilor.
Testele efectuate arata ca detergentul lichid este foarte eficient in curatarea petelor de grasime si, in general, a petelor dificile, un avantaj fiind posibilitatea de pretratare a acestora prin turnarea detergentului direct pe pata – fapt care creste mult puterea de curatare.
Masinile de spalat automate de generatie noua se pot alimenta singure cu doza de detergent lichid necesar, in functie de cantitatea de haine, ceea ce contrabalanseaza pretul usor mai ridicat al detergentului lichid, prin economia realizata la consumul de detergent.
Nu va forma depunerile acelea problematice de pe sertarul mașinii de spalat și clatirea detergentului de pe rufe nu pune atitea probleme (posibile pete). Datorita faptului ca este lichid se va dizolva mai ușor mai ales daca spalam cu apa la temperatura scazuta.
Contra
Detergentul lichid este putin mai scump, la același preț platit se pot spala mai puține haine daca ne raportam la detergentul pudra. Este stiut ca daca se folosesc cantitati de detergent lichid mai mari decat cele recomandate raportat la cantitatea de rufe spalate, se creaza o risipa, fara a se creste eficienta curatarii.
Ce alegem ?
Se recomanda sa folosim detergentul de rufe pudra mai cu seama pentru tesaturile albe, sa optam pentru programe mai lungi de spalare cu apa calda/fierbinte pentru a asigura dizolvarea completa, si sa folosim un surplus de apa la clatire pentru a indeparta reziduurile de detergent din rufe.
Detergentul lichid este mai comod de utilizat si de depozitat si nu prezinta risc de iritatii respiratorii la utilizare, cum se poate intampla adesea la folosirea detergentului pudra. Astfel, detergentul de tip lichid este ideal de utilizat de catre persoanele care prezinta sensibilitate respiratorie sau cutanata.
Poate fi folosit cu succes la spalarea rufelor colorate, cu programe de spalat mai scurte, fara o incalzire costisitoare a apei, si fara a consuma cantitati mari de apa la clatire.
Alegerea tipului de detergent – lichid sau praf, depinde uneori de obisnuinta, alteori de anumite prejudecati sau este pur si simplu o chestiune de optiune personala.
Insa cunoasterea a citorva informatii simple si usor de retinut privind cele doua tipuri de detergent poate face diferenta dintre o decizie buna si una mai putin inspirata atunci cand ne aflam in fata unui raft cu detergent de rufe.
Cit detergent folosim la o spalare?
In principiu incercați sa respectați dozajele conform marcajelor de pe ambalajul detergentului. Desigur in funcție de duritatea apei, rezultatele nu sunt mereu aceleași. La noi apa fiind mai dura, va trebui sa mariți cantitatea cu 15-20 % pentru ca detergentul sa curețe eficient.
Conteaza și temperatura apei. Cu cit temperatura apei este mai ridicata putem folosi detergent mai puțin. Daca obișnuim sa spalam cu apa la 20 de grade sau rece, atunci va trebui sa adaugam detergent suplimentar in mașina de spalat rufe.
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
⤵️